Obědy v restauraci: jaká je aktuální situace v České republice?
I když se většina Čechů aktuálně snaží ušetřit, a to vlivem rostoucí inflace a stále dražších potravin i služeb, stejně si jednou za čas neodpustíme návštěvu kvalitní a dobré restaurace. Aktuální zdražování se však projevilo i na gastronomickém sektoru, proto se pojďme podívat, jak na tom nyní ceny za obědy nebo večeře jsou. Kolik Češi průměrně zaplatí?
Nejdráž je v Praze, nejlevněji pak v Olomouci
Podobně jako v dřívějších dobách, i nyní platí, že nejdráže je v hlavním městě. Zde se probouzí turistický ruch a zahraničních návštěvníků je stále vícero. Střídmější ceny, které do nynějška panovaly hlavně na turisticky vyhledávaných místech kvůli ryze českým turistům, se tak postupně začínají vytrácet.
Pokud se však chcete dobře najít a za hezké peníze, Olomouc je vám otevřená. Podle posledních průzkumů zde lidé v průměru zaplatili za oběd kolem 143 korun, ve zmiňované Praze se oběd pohyboval kolem 179 korun.
Aktuální zdražování však dovádí majitele restaurací do rozpaků a opět do dalších nejistot. Útraty za obědy vlivem aktuálně rostoucí inflace totiž logicky klesají, návštěvnost restaurací ani zdaleka není tak vysoká, jakou byla před několika měsíci.
Ceny v restauracích vzrostly skoro o čtvrtinu
Zdražování jsme si mohli všimnout napříč všemi odvětvími, nejen v gastronomické sféře. Když se však zaměříme ryze na gastronomický sektor, z aktuálních statistik vyplývá, že ceny v restauracích meziročně vzrostly o čtvrtinu čili bezmála o 25 procent.
Očekává se, že Češi budou nadále a ještě důrazněji (bohužel) narážet na své finanční možnosti a utrácení bude rapidně zbrzděno. Preferovány i nadále budou spíše levnější jídla a návštěva restaurací se omezí na řetězce s nižšími cenami. Podle analytiků má dojít i k výraznému omezení konzumace nápojů, které už zdaleka nejsou pořizovány ke kdejakému jídlu.